În Europa, patronii interceptează corespondenţa privată a angajaţilor, utilizând ilegal softuri secrete de monitorizare a computerelor; În România unii angajaţi pretind că şefii lor au folosit informaţii private din email-uri ca să-i hărţuiască.
Majoritatea angajaţilor români îşi pornesc în fiecare dimineaţă computerele fără să aibă habar că şefii lor pot să monitorizeze nu numai ce site-uri vizitează, dar să măsoare exact cât timp petrec ei muncind sau navigând pe internet.
Mai mult, prea puţini realizează că angajatorii lor pot, cu softurile potrivite, să le intercepteze email-urile private trimise de pe conturile personale cum ar fi Gmail sau Yahoo.
„Angajaţii ar trebui să ştie că li se poate citi conţinutul emailurilor”, spune L.F., director la Netsec Interactive Solutions, o companie bucureşteană specializată în securitate IT, care a cerut să nu-i fie divulgat numele.
„Din păcate, deşi au fost gândite constructiv, softurile de monitorizare sunt folosite de mulţi angajatori în scopuri mai degrabă personale decât profesionale. Vorbim de posibilitate de şantaj şi poate chiar de hărţuire”, continuă L.F.
Netsec estimează că mai mult de 40% dintre multinaţionalele şi companiile mari din România folosesc softuri speciale pentru a intercepta şi controla fluxul informaţional din companiile lor, inclusiv ceea ce angajaţii ar putea să scrie pe email-uri personale sau să descarce pe memory stick.
Monitorizarea secretă a angajaţilor, interzisă de legislaţia europeană, face obiectul unor uriaşe controverse în alte ţări, în special Germania, unde mari companii au fost forţate să plătească amenzi de milioane de euro din cauza asta. Politicienii germani dezbat acum o nouă lege privind dreptul la viaţă privată la locul de muncă.
În România, mulţi susţin că şefii nu se mulţumesc doar să colecteze informaţii despre subalterni, prin mijloace