Micuţii sub 13 ani îşi fac profil pe reţelele sociale introducând date false de identitate. Acest lucru se întâmplă sub ochii părinţilor care nu iau nicio măsură.
Limita de vârstă de la care copiii îşi pot face cont pe reţelele sociale este de 13 ani, însă acest lucru nu-i împiedică să fie totuşi activi în aceste medii de mai devreme. Cele mai utilizate platforme sociale şi-au luat măsuri de precauţie în acest sens. Facebook, MySpace şi Google+ blochează accesul copiilor sub vârsta legală prin verificarea datei de naştere introdusă de utilizator. Cu toate acestea, există milioane de micuţi care au conturi aici pentru că introduc date false de identificare. Potrivit unei cercetări efectuate de McAfee, 37% din copiii cu vârste între 10 şi 12 ani sunt activi pe Facebook în America.
Într-un raport dat publicităţii în mai se specifică faptul că din 20 de milioane de minori care folosesc cea mai populară reţea socială, 7,5 milioane sunt mai mici de 13 ani şi mai mult de 5 milioane au mai puţin de 10 ani. Şi în Uniunea Europeană, cifrele arată că aproape jumătate dintre copiii cu vârste între 10 şi 13 ani au conturi pe astfel de site-uri. Cum se întâmplă asta? Chiar cu ajutorul părinţilor, care sunt dispuşi să mintă pentru copii sau le trec cu vederea „micile" minciuni referitoare la vârsta pe care şi-au declarat-o.
„Relaţie «cool» cu copiii"
Specialiştii români explică situaţia prin faptul că astfel de părinţi nu sunt responsabili. „Unii apelează la asemenea metode din dorinţa de a fi apreciaţi de copii. Numai aşa se poziţionează într-o relaţie «cool» faţă de cel mic şi are impresia că, dacă-i dă încredere, este un părinte bun. În acest fel, acesta se deresponsabilizează", argumentează Lena Rusti, psiholog la clinica Mentarex Consult din Bucureşti. Ea mai spune că, lăsând frâu liber copilului, părintele nu mai este nevoit să caute scuze pentru