Examenul pe care îl vor da anul viitor absolvenţii claselor a XII-a va fi supravegheat video, iar subiectele vor avea acelaşi grad de dificultate. Probele de examen nu se schimbă până în 2015. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Rezultatele dezastruoase înregistrate la examenul de Bacalaureat din acest an i-au pus pe gânduri pe elevii care sunt acum în clasa a XII-a.
Cei ce se bazau pe noroc şi erau convinşi că dacă improvizează răspunsuri trec examenul au văzut că strategia nu a funcţionat în cazul celor mai mari cu un an.
Ministerul Educaţiei a publicat recent modele de subiecte şi bareme de corectare pentru disciplinele de examen din 2012, care să-i ghideze în pregătire pe cei ce vor da Bacalaureatul.
Modelele, doar orientative
Pe site-ul www.subiecte2012.edu.ro sunt publicate modele pentru toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, precum şi pentru probele scrise, şi anume pentru Limba şi literatura română, Limba şi literatura maternă (şapte discipline), Matematică, Istorie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie şi pentru cele cinci discipline socio-umane (Economie, Filosofie, Logică şi argumentare, Psihologie, Sociologie).
Modelele sunt orientative şi au ca scop familiarizarea elevilor şi a profesorilor cu tipul de subiecte, precum şi cu nivelul de dificultate.
Cine merge la şcoală să înveţe trece sigur Bac-ul
Modelele seamănă cu subiectele de la Bacalaureatul din acest an, atât din punct de vedere al structurii, cât şi al gradului de dificultate. Liliana Preoteasa, director general în cadrul Ministerului Educaţiei, precizează că subiectele de anul viitor vor fi accesibile, cu un grad mediu de dificultate, la fel ca în acest an.
"Vor fi construite în aşa fel încât să poată fi rezolvate de orice elev care a mers la şcoală cu scopul de a învăţa", spune Liliana Preoteasa.
Metodologi