Operatorul centralei nucleare de la Fukushima a anuntat miercuri ca a inceput sa injecteze un amestec de apa si acid boric in reactorul numarul 2, unde o noua reactie de fisiune ar putea sa se produca, relateaza AFP.
Acest reactor al centralei Fukushima Daiichi a fost grav afectat de seismul si valul tsunami gigant din 11 martie.
"Nu putem inlatura posibilitatea unei reactii de fisiune nucleara localizata", a precizat purtatorul de cuvant al Tepco, Hiroki Kawamata, adaugand ca injectarea acestor produse este o masura de precautie.
Fisiunea nucleara este un proces care se produce in mod curent in reactoarele nucleare, dar de o maniera controlata, ceea ce nu mai este cazul la Fukushima.
Tepco a precizat totusi ca temperatura si presiunea din interiorul reactorului, precum si nivelul radiatiilor nu s-au schimbat in mod semnificativ.
Trei dintre cele sase reactoare ale Fukushima Daiichi au fost afectate, precum si bazinul unui al patrulea reactor, dupa intreruperea alimentarii cu curent electric si oprirea sistemelor de racire.
Temerile unei reporniri a fisiunii nucleare au aparut dupa descoperirea (in curs de confirmare) de gaze xenon 133 si 135, care sunt generate in cadrul fisiunii nucleare.
Aceste substante au o durata de viata radioactiva scurta - cinci zile pentru xenon 133 si noua ore pentru xenon 135 - ceea ce inseamna ca fisiunea care le-a degajat a intervenit foarte recent.
"Este dificil in acest stadiu sa analizam exact ce s-a putut produce, tinand cont ca nimeni nu stie in ce conditii sau sub ce forma se afla combustibilul care s-a topit in reactoare dupa 11 martie", a precizat pentru AFP un expert francez.
Aceasta noua avarie intervine in conditiile in care, gratie masurilor adoptate timp de luni de zile pentru racirea reactoarelor, temperaturile la fundul cuve