FBI şi procurori federali investighează cum au dispărut fonduri de circa 600 de milioane de dolari aparţinând clienţilor, de la compania de brokeraj MF Global, a aflat CNN de la surse apropiate situaţiei.
La sfârşitul săptămânii trecute, directorii de la MF Global au încercat să vândă o parte din companie către o firmă concurentă, Interactive Brokers, însă descoperirea fondurilor lipsă a dus la eşecul negocierilor şi intrarea în faliment, susţin autorităţile de reglementare, scrie CNN. Consiliul de administraţie a plasat grupul sub legea falimentului, pentru a „proteja activele".
Presa internaţională scrie despre o posibilă deviere a banilor clienţilor către sprijinirea activităţilor companiei.
Prăbuşirea companiei este pusă, parţial, pe seama unor pariuri riscante, de 6,3 miliarde de dolari pe datoriile suverane ale Europei. Anul trecut compania a investit masiv in obligaţiuni italiene, spaniole, portugheze şi irlandeze, pariind că acestea vor reveni pe creştere anul acesta. Când acele investiţii au cauzat pierderi şi problemele de pe pieţele financiare s-au agravat, MF Global s-ar putea să fi folosit banii clienţilor, potrivit Wall Street Journal, însă este, încă, neclar în ce fel.
Potrivit dosarului de depunere a bilanţului înaintat unui tribunal new-yorkez, grupul deţinea la 30 septembrie active în valoare de 41 de miliarde de dolari şi datorii de 39,7 miliarde dolari, devenind astfel al optulea mare faliment din Statele Unite începând cu 1980.
Printre cei mai mari creditori neasiguraţi ai MF Global se află JP Morgan Chase Bank, ca reprezentant al unor deţinători de obligaţiuni de 1,2 miliarde de dolari, şi Deutsche Bank Trust, cu clienţi care au în proprietate obligaţiuni de 690 milioane de dolari.