Compania Nationala a Uraniului a demarat o ancheta interna la punctul de lucru sector Stei (fosta sucursala Bihor) in cazul disparitiei a 8 surse echivalente de minereu de uraniu (8 tevi cu lungimea de aproximativ 3.5 m si diametrul de 2”, sudate la capete, continand in total cca. 73,5 kg minereu de uraniu sub forma de roca asa cum a fost gasit in natura in cariera Baita), se arată într-un comunicat de presă.
Minereul de uraniu de joasa activitate trebuia transportat la Uzina de prelucrare de la Feldioara si in acest sens Compania Nationala a Uraniului a obtinut autorizatia de transfer de la CNCAN. In data de 26.10.2011, a fost anuntata conducerea de la punctul de lucru sector Stei despre programarea transferului pentru data de 1.11.2011. In aceeasi zi, conducerea companiei a fost informata ca toate cele 8 tevi in care se afla minereul de uraniu de joasa activitate lipsesc. La orele 15:45, Compania Nationala a Uraniului a semnalat evenimentul catre CNCAN, iar punctul de lucru sector Stei a anuntat organele abilitate din judetul Bihor.
Compania Nationala a Uraniului mai precizează că minereul de uraniu continut in tevile respective intra in categoria materiale de joasa activitate, iar impactul radiologic al minereului de uraniu existent in cele 8 tevi este nesemnificativ. Referitor la potentialul de contaminare radioactiva a mediului acesta este extrem de limitat avand in vedere cantitatea redusa de minereu, cat si forma fizica in care se gaseste (roca naturala). Astfel, impactul asupra mediului este inexistent atata timp cat minereul de uraniu este inchis in tevi.
Chiar si in cazul in care intreaga cantitate de minereu ar ajunge in mediu prin taierea sau distrugerea tevilor de metal, impactul este redus, intrucat minereul de uraniu exploatat de Sectorul minier Baita Plai are caracteristici mineralogice si petrografice ce ii confera o mare stabil