Aţi sperat că anul viitor vom trăi mai bine? Nici gând! Statul român “rostogoleşte”, în continuare, datoriile acumulate de la începutul crizei financiare. Potrivit Mediafax, în 2012, România se va împrumuta 16,13 miliarde de euro, adică... 511 euro pe secundă, pentru a acoperi “găurile” mai vechi! Aţi sperat că anul viitor vom trăi mai bine? Nici gând! Statul român “rostogoleşte”, în continuare, datoriile acumulate de la începutul crizei financiare. Potrivit Mediafax, în 2012, România se va împrumuta 16,13 miliarde de euro, adică... 511 euro pe secundă, pentru a acoperi “găurile” mai vechi!
Că va “ploua” peste noi cu mai mult de 500 de euro pe secundă nu sună rău deloc, însă orice român de rând, care a avut măcar o dată în viaţă un împrumut, ştie că atunci când trebuie achitată “nota de plată” momentul e dureros. Iar pe noi ne vor aştepta multe astfel de perioade, pentru că statul trebuie să acopere deficitul bugetar (diferenţa dintre venituri şi cheltuieli). Cu dobândă! Iar o bună parte din banii care trebuie daţi înapoi s-ar putea traduce, în curând, prin taxe mărite ori prin alte tăieri de indemnizaţii.
Din cele 16,13 miliarde de euro pe care statul român le va împrumuta de la organismele financiare internaţionale, 2,6 miliarde de euro vor fi folosite doar pentru a putea plăti dobânzile la împrumuturile deja luate.
Forma finală a proiectului BNR de regulament cu privire la creditare aduce noi modificări pentru cei care vor lua împrumuturi de la bănci. BNR aproape că îngroapă creditele în valută: băncile vor solicita un avans de minimum 25%, la creditele imobiliare în euro, şi de 40%, la împrumuturile imobiliare în alte valute, dacă veniturile clientului nu sunt exprimate în moneda respectivă. Prima Casă şi refinanţările sunt exceptate de la aceste condiţii.
Guvernul şi Banca Naţională a României şi-au asumat drept obiectiv ca, din 2015, moneda