Specialiştii de la University College din Londra au descoperit că unele persoane prezintă un risc crescut de a deveni supraponderale dacă prezintă gena FTO, denumită şi gena obezităţii.
Cu toate acestea, cercetătorii de la Medical Research Council's Epidemiology Unit, din Cambridge, susţin că sportul este aliatul de nădejde în lupta împotriva kilogramelor în plus, chiar şi atunci când eşti predispus genetic la obezitate.
Oamenii de ştiinţă au analizat obiceiurile alimentare, greutatea şi cât de activi erau cei 220.000 de voluntari care au fost incluşi în acest studiu. Rezultatele au arătat că persoanele care faceau sport o ora sau mai mult pe zi, deşi erau predispuşi să se confrunte cu această boală, aveau greutatea şi procentul de grăsime corporală asemănător cu al celorlalţi voluntari care nu prezentau gena FTO.
Potrivit Daily Mail, două treimi din britanici au una sau două variaţii ale genei FTO, care amplifică riscul obezităţii de la 30% până la 70%. Persoanele cu aceste caracteristici genetice mănâncă mai mult cu 100 de calorii, la fiecare masă. Numărul caloriilor primite într-o săptămână este cu 2.100 mai mare decât la cei care nu au această genă în ADN-ul lor.
Persoanele sedentare care prezintă o singură variaţie a genei FTO au cu 30% mai multe şanse să devină obeze, pe parcursul vieţii. În schimb, persoanele cu aceeaşi caracteristică genetică dar care sunt active fizic îşi reduc riscurile cu 8%. Exerciţiile fizice asociate cu o alimentaţie echilibrată ajută şi mai mult la "păcălirea" genelor, reducând pericolul îngrăşării cu 27%.
În cazul persoanelor care au două variaţii ale genei FTO, ce prezintă aproape 70% risc de obezitate, exerciţiile fizice au reuşit să scadă acest pericol cu 21%.
Oamenii de ştiinţă caută în prezent dovezi care să demonstreze că atât stilul de viaţă, cât şi genele cauzează obezitatea şi încearcă să a