Parlamentarii din comisiile economice consideră că atingerea unui deficit bugetar cât mai mic este necesară, deşi acest lucru este extrem de dificil în condiţiile actuale. În plus, prudenţa invocată de preşedintele Traian Băsescu este interpretată prin limitarea cheltuieliloe în contextual anului electoral, lucru greu de crezut.
Nicolae Bud, secretarul Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, spune că trebuie să se tindă spre un deficit bugetar zero, menţionând însă că este greu de crezut că România se poate descurca, în acest moment, fără un deficit minimal.
El a arătat însă că orice modificare a politicii fiscale trebuie să aibă ca obiectiv principal menţinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB pe termen mediu şi lung "şi cât mai aproape de zero, pe cât e posibil".
"Mi-e greu să cred că la acest moment România se poate descurca fără un deficit minimal", a adăugat Bud, potrivit Mediafax.
În legătură cu "prudenţa" menţionată de preşedinte, Bud a precizat că aceasta înseamnă cuantificarea foarte bună în buget a celor doi factori importanţi - deficitul şi creşterea bugetară.
La rândul său, deputatul Eugen Nicolăescu, membru în Comisia de buget-finanţe, a declarat pentru Mediafax că este o iluzie atingerea unui deficit bugetar zero într-o perioadă de criză în care creşterea economică este sub semnul întrebării.
"E o iluzie să poţi să ajungi într-o perioadă de criză, într-o perioadă în care creşterea economică este pusă sub semnul întrebării, la deficit zero. Sigur că se poate ajunge la orice, problema este ce sacrifici. Iar eu cred că în felul acesta se sacrifică principalele domenii pentru care oricum ar trebui bani mai mulţi: sănătatea, educaţia şi investiţiile. Dacă vor să-şi bată joc de toate acestea, este posibil şi aşa ceva", a spus Nicolăescu.
El a afirmat că bugetul pe 2012 este m