Rezervele valutare ale BNR au scăzut în octombrie cu 1,4 mld. euro în principal din cauza ieşirilor de capital, care au afectat rezervele minime obligatorii în valută constituite de bănci, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, evitând să comenteze dacă banca centrală a şi vândut valută.
"În comunicatul de azi privind rezervele internaţionale ale României vedem o scădere a valorii totale cu 1,352 milliarde euro, practic, de la 37,642 miliarde euro la 36,290 miliarde euro. Această scădere intervine după ce cu o lună în urmă, septembrie faţă de august, înregistrasem o creştere cu 876 milioane euro. De unde vine această variaţie? Este un caz semnificativ de ceea ce înseamnă efectele crizei globale, sau şocurile crizei globale, asupra indicatorilor economici din România.
În primul rând, criza a produs fluctuaţii semnificative în împrejurările din lunile din urmă privind cel puţin trei valori: ratele de schimb euro/dolar, euro/yen, euro/franc elveţian şi euro/lira sterlină, în al doilea rând, fluxurile de capital în general în regiune şi în special în România, cu ieşiri şi intrări, fluctuaţii mari de la o lună la alta şi, în al treilea rând, desele modificări ale valorii aurului", explică Vasilescu.
BNR a anunţat că rezervele valutare au scăzut în luna octombrie cu 1,43 miliarde de euro, la 32,2 miliarde de euro, ca urmare a ieşirilor de capital şi a evoluţiilor cursului de schimb al euro în raport cu dolarul, lira sterlină şi yenul japonez.
"În ceea ce priveşte fluxurile de capital, cu dese intrări şi ieşiri, specifice acestor timpuri de criză, când capitalurile aleargă de colo colo în căutare de oportunităţi de moment, vedem că anvergura fluxurilor de capital cu impact semnificativ asupra rezervelor minime obligatorii în valută pe care instituţiile de credit le constituie la BNR, deci, această anvergură, în creştere în luna