Scriitorul portughez Rui Zink, apropiat al laureatului Nobel, şi-a lansat ieri la Bucureşti romanul „Destinaţia turistică“, care imaginează viitorul Europei.
În vârstă de 50 de ani, Rui Zink este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori portughezi şi a fost prietenul lui José Saramago. Zink a venit la Bucureşti pentru a-şi lansa cel de-al patrulea titlu. I-au mai fost publicate romanele „Cititorul din peşteră", „Aşteptarea" (apărute la Editura Humanitas) şi „Banca de rezerve" (Editura Curtea Veche). Scriitorul s-a aflat pentru a doua oară în România, iar lansarea a avut loc la Librăria Humanitas Kretzulescu din Capitală.
Romanul „Destinaţia turistică" (Editura Humanitas, 2011) este o distopie, poveste în care destinul uman se întrepătrunde cu Dumnezeu şi cu moartea. Zink scrie cu un umor nebun, care sfidează tragedia. Şi vrea să ştie cât de departe poate merge omenirea până la autodistrugere. „Într-o lume fără destinaţie", scrie Zink în cartea sa, „Dumnezeu este turistul suprem". „Apare când vrea. Şi pe urmă o şterge. Este şi nu este pretutindeni, adică mereu în tranzit. Nu-şi asumă responsabilităţi, graţie escrocheriei cu liberul-arbitru. Iar noi am fost făcuţi după chipul şi asemănarea sa...".
Fiecare scriitor are prezentul lui
José Saramago l-a inspirat pe Zink să înţeleagă altfel prezentul. „Un scriitor trebuie să fie angajat", a explicat el într-un interviu care va apărea în „Weekend Adevărul". La întâlnire, cu o zi înainte de lansarea romanului la Bucureşti, Zink avea un aer bonom şi era relaxat. Purta un tricou albastru şi-un sacou bej şi glumea des, aşezat la una dintre mesele unui restaurant cochet de pe strada Paris.
Zink a mai povestit că nu se simte intimidat de moştenirea literaturii unor scriitori-legendă, precum Fernando Pessoa sau Saramago. „Sigur că eram copleşit la 20 de ani. Am conştientizat însă că fiecare scriit