Fondul Monetar Internaţional ar putea considera anunţul premierului elen, de organizare a unui referendum privind pachetul de ajutor extern de la UE şi FMI, drept o încălcare a angajamentelor sale şi drept urmare nu mai merită să primeaască banii promişi.
Grecia ar putea avea soarta altor state care nu au îndeplinit angajamentele faţă de Fond, cum ar fi Ucraina căreia i s-a tăiat finanţarea, până când îşi îndeplineşte angajamentele.
„ Decizia Greciei ar putea determina Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană să amâne viitoarele tranşe de bani din planul de ajutor pentru Atena, provocând o criză de lichiditate", a explicat Zach Witton, analist la Moody's. Guvernul grec mai dispune de bani pentru a plăti pensiile de stat şi salariile funcţionarilor până în luna decembrie.
Şi ministrul olandez de Finanţe, Jan Kees de Jager, a declarat că anunţul premierului grec aduce incertitudine în ceea ce priveşte plata celei de-a şasea tranşe a ajutorului de la UE şi FMI. „Îmi pot imagina ce dificil va fi pentru FMI să decidă în privinţa celei de-a şasea tranşe", a subliniat Jan Kees de Jager.
Pe de altă parte, preşedintele sectorului bancar german, Michael Kemmer, a declarat că o reducere a datoriilor Greciei nu este fezabilă, înainte de referendumul anunţat de prim-ministrul grec, George Papandreu.
„Nu îmi pot imagina ca o ştergere a datorilor să aibă loc înainte de referendum", a subliniat Kemmer. El a spus că pregătirile îşi urmează cursul, dar nici o măsură definitivă nu ar trebui luată înainte de referendum. Kemmer a mai spus să se aşteaptă la o acceptare largă din partea creditorilor privaţi în privinţa reducerii datoriei elene cu 50 la sută.