Un bucureştean şi-a transformat camera de zi într-o adevărată gară prin care mişună trenuri telecomandate de doar câteva degete înălţime.
Pe lângă Gara de Nord, Băneasa, Basarab şi Obor, o alta ar trebui să fie inaugurată în Capitală, lângă Piaţa Alba Iulia. O gară de jucărie. Aici trenurile pleacă mereu la timp, comandate dintr-un buton, opresc regulamentar în gară, semnalizează întotdeauna, foarte rar se întâmplă să se defecteze ceva şi plimbarea este gratuită. Şef de gară, de patru ani încoace, de când prima şină a fost montată în sufrageria sa, este Radu Şofran (55 de ani).
Trenuleţele sale nu pot plimba, însă, decât cel mult câteva boabe de mazăre sau 30 de grame de zahăr, suficient să-ţi îndulceşti cafeaua. De altfel, ca să umple sufrageria cu dioramele sale a trebuit să sacrifice ore întregi în fiecare zi, de un an şi jumătate încoace, şi multă cofeină.
Mersul trenurilor de colecţie
Radu Şofran este jurnalist la Radio Actualităţi şi nu toată lumea ştie că sufrageria sa este acum o gară plină cu machete pe care la o apăsare de buton garnituri întregi o iau din loc gâfâind ca prin Gara de Nord. Intră prin tuneluri, alunecă pe pante printre brazi verzi înalţi cât un creion, trec prin faţa unor fabrici gri, miniaturale, iar dacă ar prinde viaţă şi micuţii călători din plastic, atunci ar putea vedea un incendiu la o clădire în jurul căreia s-au strâns trei maşini de pompieri. Radu Şofran ia o seringă micuţă şi injectează puţin lichid direct în clădire şi apoi îi pune acoperişul la loc.
„Uite, acum iese fum. Totul e foarte real. Şi uite…“, spune colecţionarul, stingând lumina şi apăsând pe un buton. Dintr-o dată, în tot orăşelul din sufrageria sa se aprind luminile şi semafoarele se colorează. Un adevărat spectacol.
„Primele vagoane de tren le-am avut la 14 ani, le-am cumpărat din Rusia. Încă de atunci mi-au plăcut, dar după