Romania s-a plasat pe pozitia 50 in Indexul Dezvoltarii Umane realizate de Programul ONU pentru dezvoltare (PNUD), la fel ca in 2010, fiind incadrata in clasament de Palau si Cuba. IDU tine cont de nivelurile de venit, sanatate si educatie, insa incepand de anul trecut a inclus si un indice ajustat de "inegalitate", care a dat peste cap ierarhiile.
Romania se afla la categoria "dezvoltare ridicata", care este cuprinsa intre pozitiile 48 si 95.
Raportul intreg poate fi consultat aici.
Odata cu lansarea Raportului, cu o zi inanite de summitul G20 de la Cannes, Pnud a facut un apel la comunitatea internationala sa ajute tarile sarace sa combata amenintarile de mediu, care le afecteaza puternic dezvoltarea. In acest sens Pnud recomanda instaurarea unei taxe pe tranzactii financiare internationale, care ar finanta actiunile de combatere a efectelor climatice devastatoare.
Potrivit raportului citat de The Guardian, in ultimii 40 de ani indicele pentru cele mai putin dezvoltate tari, care ocupa ultimul sfert din clasament, a crescut cu 82%, dublu fata de indicele global. Daca ritmul ar continua pentru urmatorii 40 de ani, aceste natiuni ar putea ajunge la standarde de care acum se bucura doar tarile dezvoltate din primul sfert al clasamentului, ceea ce ar fi "o realizare exceptionala pentru dezvoltarea umana globala in mai putin de un secol".
Insa trendul acesta pozitiv risca sa fie puternic afectat pana in 2050 de riscurile ce tin de problemele de mediu, pentru ca tarile cele mai sarace sunt cele mai afectate de dezastrele provocate de schimbarile climatice - inundatii, seceta, furtuni dar si poluare.
Pentru a masura aceste deficite grave in materie de sanatate, educatie si nivel de trai, Pnud a creat un indice de saracie multidimensionala, care anul acesta examineaza pentru prima data amploarea "privatiunilor