Deşi în partida Rapid - Astra (3-2), ploieştenii au folosit în acelaşi timp 6 fotbalişti ce nu au cetăţenia nici unei ţări din Uniunea Europeană, LPF a decis să nu se autosesizeze, considerînd că prahovenii au procedat regulamentar. Ce s-a întîmplat la meci? Şumudică, antrenorul Astrei la vremea aceea, a început meciul cu 4 astfel de jucători: nigerianul Fatai, senegalezul N'Doye, brazilianul Morais şi japonezul Takayuki, iar pe parcurs i-a introdus pe argentinianul Miranda, în minutul 24, şi pe brazilianul Amorim, în minutul 78, fără a-i scoate pe cei care au fost titulari! Astra şi Liga Profesionistă de Fotbal susţin însă că Fatai nu trebuie luat în calcul deoarece a evoluat timp de peste 3 ani la juniori în România şi, astfel, poate fi considerat fotbalist crescut la nivel naţional, totuşi ROAF-ul nu spune că lucrul acesta i-ar anula statutul de extracomunitar!
Ce spune regulamentul:
Art. 47. Echipele din Liga 1 au dreptul să folosească maximum 5 jucători extracomunitari în acelaşi timp pe teren şi au obligaţia să înscrie în raportul de arbitraj la fiecare joc oficial minimum 5 fotbalişti formaţi la nivel naţional. Adică, jucătorii care indiferent de cetăţenie au figurat ca legitimaţi şi au participat la competiţii pentru un club din România timp de minim 3 ani în perioada cît au fost în vîrstă de 15-21 de ani.
Astfel, orice echipă de fotbal din Liga 1 are obligaţia de a întruni cele două condiţii şi deşi Fatai o ajută pe Astra să îndeplinească cererea de a avea 5 fotbalişti formaţi la nivel naţional, deoarece a evoluat la juniorii Farului Constanţa, atacantul rămîne în continuare extracomunitar, avînd doar cetăţenia nigeriană!
Secretarul general al Ligii, Valentin Alexandru, susţine că s-a luat în discuţie cazul şi că Astra nu e în culpă: "Eu sînt mulţumit de cum a interpretat regulamentul Departamentul de Competi