Este 29 octombrie 2018, iar Marea Britanie se află în cea mai neagră oră din istoria sa. Pe câmpurile de luptă ale Europei, forţele armate au fost umilite. Aşa începe scenariul apocaliptic imaginat de un istoric britanic şi publicat de \"Daily Mail\". Sursa: REUTERS
În lagărele de prizonieri de pe continentul european, mii de tineri, bărbaţi şi femei, stau trişti, resemnaţi, ca o mărturie a dărâmării tuturor ambiţiilor lor. Din Belgia până în Atena, continentul continuă să sângereze. În est, ursul rus, neînvins, îşi contemplă victoria – un imperiu străvechi renaşte după năruirea visului european.
Ieri, după o înfrângere militară fără precedent în istoria briatnică, premierul şi-a depus demisia. Se vorbeşte despre formarea unui guvern naţional, dar nimeni nu-şi face vreo iluzie privind apariţia unui nou Churchill pe scena politică britanică.
În zonele rurale din întreaga ţară, bătrânii şi tinerii se regrupează în poziţii de apărare. Dar, pentru că au rămas fără echipamente şi muniţie, Garda Naţională nu va rezista mai mult de o săptămână. Şi, peste tot în ţară, forţele inamice se pregătesc pentru invazia inevitabilă. Unii vorbesc despre predare, nimeni nu vorbeşte despre victorie.
Cu mai puţin de 10 ani în urmă, milioane de oameni credeau încă într-o Europă unită, paşnică. Cum s-a ajuns aici? Când istoricii viitorului vor privi înapoi, vor considera cu siguranţă că un moment de turnură a fost octombrie 2011.
Summitul UE şi previziunea lui Merkel
Aproape că nu-şi mai aminteşte nimeni despre evenimentul respectiv – un summit interminabil al Uniunii Europene, la Bruxelles, a 14-a încercare de a salva moneda euro în doar 20 de luni. Sperând să obţină susţinere pentru un pachet de salvare de un trillion de euro, cancelarul Angela Merkel i-a avertizat pe parlamentarii germani: “Nimeni n-ar trebui să creadă că încă o jumătate de seco