INS a anuntat marti ca la Recensamantul din luna octombrie au fost inregistrate 8.387.153 de locuinte si 19.599.506 persoane, numar care include persoanele prezente, temporar absente si o parte din persoanele plecate pentru o perioada indelungata (respectiv cele declarate de unul din membrii gospodariei din tara). Reprezentantii INS atrag insa atentia ca numarul de persoane recenzate nu reprezinta populatia stabila a Romaniei, aceste date fiind preliminare.
Sursa foto: INS
La calculul final vor fi cuprinse si persoanele care au apelat la metoda autoinregistrarii, persoanele din spatiile colective de locuit, persoanele recenzate prin structurile MapN, MAE, MAI etc si restul persoanelor plecate din tara pe perioada indelungata.
"Asadar, orice comparatie intre informatiile difuzate astazi si datele oficiale privind populatia stabila a Romaniei, rezultate in urma precedentelor recensaminte de populatie, din 1992 sau 2002, sunt lipsite de relevanta", precizeaza oficialii institutiei.
Reamintim ca la recensamantul din 2002 au fost inregistrate 21,68 milioane de persoane. Estimari diverse arata ca cel putin 2 milioane de romani au plecat la munca in strainatate.
Situatii bizare in Bucuresti
Capitala iese din nou in evidenta, aici fiind inregistrate cateva situatii cel putin bizare. INS a raportat in data de 31 octombrie ca au fost recenzate 1.628.426 persoane, desi cu o zi inainte a anuntat ca numarul locuitorilor recenzati era mai mare, de 1.665.605. Oficialii nu au anuntat cum a fost posibil ca numarul persoanelor recenzate sa scada.
O alta situatie ciudata este cea din Sectorul 1, unde pe 29 octombrie se numarasera putin peste jumatate (51,38%) din numarul locuintelor estimate, pe 30 octombrie proportia a ajuns la 68,78%, pentru ca in ultima zi a recensamantului autoritatile sa sustina ca