Mii de români învaţă an de an limba chineză din pasiune sau pentru a putea discuta de la egal la egal cu partenerii de afaceri.
Peste 300 de clujeni, cu vârste cuprinse între 10 şi 59 de ani, învaţă la Institutul „Confucius" să vorbească şi să scrie în limba chineză. Şomeri, profesori sau chiar oameni de afaceri învaţă să buchisească pictograme. „Ţinând cont de evoluţia Chinei, cred că în câţiva ani voi avea nevoie să ştiu această limbă", spune Adela Olar, una dintre cele mai tinere cursante de la Institutul „Confucius" din Cluj. Tânăra de 19 ani este studentă la specializarea Studii de Securitate de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Babeş Bolyai". „Engleza, franceza sunt limbi comune deja. Am vrut să învăţ o limbă din Asia. Vin la cursuri de trei săptămâni şi ştiu deja câteva cuvinte", povesteşte studenta.
Face chineză de şase ani
Lucian Dumbravă (45 de ani) are o firmă ce oferă soluţii pentru întreprinderi. „Am mulţi parteneri în China şi mă bucur că am învăţat limba atât cât să mă descurc. Dacă nu mă rătăcesc în oraşele chinezeşti, unde puţini ştiu engleză, dacă reuşesc să înţeleg noţiunile de bază, consider că mă descurc", spune Lucian Dumbravă.
Pentru Anton Popescu, un inginer electronist de 59 de ani, chineza este o provocare. „Am atestat de traducător autorizat de engleză, franceză, germană şi italiană. Am vrut să dezvolt un sistem computerizat de traduceri şi, ca să verific o teorie, am început cursuri de limba japoneză. Teoria mea nu s-a confirmat, dar mi-a rămas dorinţa de a învăţa o limbă asiatică", povesteşte Anton Popescu paşii pe care i-a urmat până la cursul de chineză.
Învaţă să vorbească şi să scrie în chineză de şase ani, dar recunoaşte că nu a prins încă toate secretele acestei limbi. Explică cu pasiune cât de greu este să vorbeşti limba asiatică. „Sunt caractere identice, care se pronunţă la fel,