Autorităţile Republicii Moldova au ajuns la un acord cu misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) în ceea ce priveşte cea de-a patra evaluare a programului de finanţare, pentru oferirea următoarei tranşe de împrumut. Astfel ţara noastră va primi de la FMI circa 77 de milioane de dolari, pentru a-şi consolida rezervele valutare.
Programul convenit cu FMI se implementează eficient, a declarat premierul Vlad Filat în cadrul conferinţei de presă ţinute cu ocazia încheierii vizitei la Chişinău a misiunii de evaluare a FMI.
Nikolay Gueorguiev, şeful misiunii FMI a precizat că deşi condiţiile programului se realizează, în linii mari, în parametrii conveniţi, există câţiva indicatori care nu au fost respectaţi. „Mai exact, a fost depăşit plafonul privind deficitul bugetului public şi ţinta indicativă la capitolul reducerea arieratelor la cheltuielile guvernului, iar reforma cadrului de restructurare a datoriilor a fost întârziată", a precizat şeful misiunii FMI.
FMI consideră că este anormală situaţia când nu se adună impozitele
Totodată, Nikolay Gueorguiev a ţinut să accentueze nevoia de adoptarea mai multor măsuri pentru a îmbunătăţi strângerea impozitelor. „Considerăm că este anormal ca în condiţiile în care în ţară se atestă un „boom economic", să se strângă mai puţini bani la buget din impozite şi taxe", a afirmat oficialul de la FMI.
Premierul Vlad Filat a ţinut să precizeze că aceste fenomene se datorează unor lacune din legislaţie şi faptului că „mulţi agenţi economici se bucură de facilităţi şi înlesniri fiscale şi vamale".
Şeful Executivului a mai afirmat că a fost elaborat un proiect de lege care va duce la eliminarea acestor lacune şi va spori împuternicirile inspectorilor vamali şi fiscali.
Vlad Filat a spus că la nivel bugetar-fiscal, se va ţinti atingerea unui deficit bugetar pentru anul 2011 de 1,9% din PIB, iar pen