Liderii mai multor ONG-uri şi sindicate din Cluj au găsit reţeta perfectă cu ajutorul căreia îi pot determina pe politicieni să îşi schimbe programele electorale.
Candidaţii la Primăria Clujului sunt invitaţi de grupul de iniţiativă locală "Lobby pentru Cluj" să intre într-un parteneriat care are ca scop asumarea, în mod public, de către politicieni a unor soluţii la diferite probleme comunitare ce vor fi tratate într-o serie de dezbateri publice care se vor derula până anul viitor. Temele abordate sunt educaţia, protejarea mediului, exodul medicilor, sau alte probleme importante pentru comunitatea locală clujeană.
Cine face lobby
Grupul de iniţiativă "Lobby pentru Cluj" este format din 18 reprezentanţi ai societăţii civile, care fac parte din diferite asociaţii sau organizaţii şi care au înfiinţat această formă de asociere în urma unui proiect finanţat prin fonduri europene.
Audierea publică pe tema educaţiei va fi organizată joi, în colaborare cu Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, şi are ca scop găsirea unor soluţii la problemele din sistemul preuniversitar, atât ale elevilor, cât şi ale profesorilor.
„În ultimii 21 de ani s-au făcut numeroase schimbări în învăţământul preuniversitar. Impactul acestor experimente susţine afirmaţia că acest sector este departe de a fi reformat. Numai educaţia poate garanta progresul economic, dezvoltarea culturală şi afirmarea cu drepturi egale a românilor în comunitatea internaţională. La noi, educaţia este prima sacrificată, supusă reducţiilor bugetare, comasărilor de şcoli şi restrângerilor de posturi. Aceste schimbări vor avea efecte iremediabile în toate componentele societăţii, mai ales că în ultima vreme ele s-au făcut fără un studiu realist şi în dispreţul dialogului social", a explicat Mihaela Coţa, unul dintre reprezentanţii grupului de "Lobby pentru Cluj", care este şi jurist l