Companiile din Rusia şi China sunt cele mai predispuse la oferirea mitei atunci când fac afaceri în străinătate, relatează BBC.
Grupul anti-corupţie Transparency International (TI) a chestionat peste 3000 de directori executivi din 28 de ţări. Cel mai bine clasate sunt Olanda şi Elveţia. Mita a fost declarată ca fiind cea mai uşoară cale de a obţine contracte în domeniul sectorului public şi al construcţiilor.
Nu există integritate
„Ne îngrijorează faptul că Rusia şi China se află la sfârşitul clasamentului", se arată în raportul TI. „Ţinând cont de creşterea prezenţei în afaceri a celor două ţări, mita şi corupţia pot afecta negativ statele în care acestea operează, precum şi capacitatea companiilor provenind din cele două ţări de a concura în mod corect pe piaţă".
Raportul vorbeşte despre necesitatea unor eforturi internaţionale comune pentru a marginaliza companiile care oferă mită în alte ţări. „Guvernele ţărilor G20 trebuie să considere mita ca fiind o urgenţă", a declarat Huguette Labelle, preşedintele TI.
„Din nefericire, nu există insule de integritate în viaţa publică şi de afaceri din Rusia", a declarat preşedintele rus al TI, Elena Panfilova.
Sectoarele cele mai afectate de mită sunt cele publice, în care companiile se află în competiţie pentru a obţine contracte legate de o serie întreagă de activităţi, de la colectarea gunoaielor şi până la construirea şoselelor.
TI a raportat faptul că natura contractelor din sectorul public sunt de amploare, complexe şi implică mulţi subcontractanţi, ceea ce face mult mai uşoară amortizarea costurilor şi ascunderea ilegalităţilor.
Raportul TI afirmă că mituirea pentru a câştiga proiecte legate de infrastructură reprezintă înşelarea contribuabililor şi afectarea îndeplinirii standardelor de siguranţă. Raportul a indicat faptul că acele companii care recurg la mită în relaţiil