Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), şi Mihai Chişu, broker la societatea de intermediere IFB Finwest, sunt primii candidaţi înscrişi pentru un loc de membru în consiliu de administraţie al SIF Moldova rămas liber după demiterea lui Alexandru Matei.
Alexandru Matei a fost revocat din funcţia de membru al consiliului de administraţie pentru prejudicierea SIF ca urmare a încheierii unor contracte în perioada în care a ocupat funcţia de director general.
Candidatura lui Mircea Oancea a luat piaţa prin surprindere având în vedere că este pentru prima dată când un conducător al unei autorităţi de supraveghere concurează pentru o funcţie de conducere în cadrul unei companii private. El nu a putut fi contactat pentru detalii până la închiderea ediţiei.
Potrivit declaraţiei de interese semnată în octombrie 2010, şeful CSSPP era acţionar la SIF Moldova, SIF Muntenia, SIF Oltenia (SIF5), Fondul Proprietatea (FP), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL), Argus (UARG) şi alte cinci companii listate la bursă.
Termenul limită de depunere a candidaturilor expiră vineri 4 noiembrie, urmând ca acţionarii să decidă asupra noului administrator în cadrul AGA din 26 noiembrie. SIF Moldova are active de 249 mil. euro la finele lunii septembrie şi a făcut un profit de 16,6 mil. euro în primele nouă luni.
Mircea Oancea, 46 de ani, preşedintele CSSPP
Este preşedintele CSSPP din iulie 2006 după ce în perioada octombrie 2005 - iulie 2006 a fost director general interimar al instituţiei. Între 1997 şi 2005, el a fost director general adjunct la SAI Muntenia Invest, societatea care administrează activele SIF Muntenia (SIF4), iar între 1993 şi 1994 a fost expert la Fondul Proprietăţii Private IV Muntenia, care ulterior a devenit SIF Muntenia.
Mihai Chişu, 31 de ani, broker la SSIF IFB Finwest
Este un