Pentru a te bucura la maxim de un pahar de Merlot, ascultă ceva din repertoriul lui Tom Jones ori, dacă vrei să dai savoare unui Pinot Gris, pune-ţi ultimul album al lui Lady Gaga. Un nou studiu vine să demonstreze cum conotaţiile emoţionale ale unei piese pot determina perceperea unui anumit gust atunci când o persoană bea vin, scrie The Daily Telegraph.
Profesorul Adrian North de la Universitatea Herriot-Watt a făcut acest studiu pe 250 de studenţi, jumătate fete, jumătate băieţi, cu toţii dornici să deguste vin şi muzică, în acelaşi timp. Profesorul i-a împărţit pe voluntarii săi în 4 grupuri şi le-a servit două tipuri de vin, atât alb, cât şi roşu. Fiecăruia dintre grupuri le-a pus pe fundal câte o piesă muzicală care s-a repetat timp de 15 minute în şir. Piesele, alese pentru caracteristicile lor muzicale diferite, au fost o variantă a Carminei Burana, Valsul Florilor din "Spărgătorul de nuci", piesa ritmată "Just can't get enough" a lui Nouvelle Vague, în timp ce ultimul grup a degustat vinul în timp ce asculta "Slow Breakdown", interpretată de Michael Brook. A existat şi un al cincilea grup care şi-a degustat vinul fără niciun acompaniament muzical.
La finalul experimentului, voluntarii au fost rugaţi să descrie cum a fost degustarea de vin, iar opţiunile fiecarui grup au coincis cu muzica care a mers pe fundal. Grupul care a gustat fie vin alb, fie roşu pe acordurile "Carmina Burana" au descris băutura drept "puternică şi greoaie". Cei care au ascultat interpretarea lui Michael Brook au tins să spună că vinul a fost uşor, exact în stilul melodiei.
Rezultatele acestui studiu, intitulat "Efectul muzicii din fundal asupra gustului vinului", au fost publicate în luna octombrie. "Ceea ce am aflat aici este că grupurile au perceput gustul în fucţie de muzica de fundal. În final, stimulii auditivi pot influenţa alte simţuri, în acest caz fiind vo