Zeci de mii de românce s-au imunizat în acest an contra virusului HPV, responsabil de apariţia cancerului de col. Vaccinările se fac de la 12 ani, dar şi peste 24 de ani, la sfatul ginecologului. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Cele mai multe vaccinări contra virusului HPV au fost făcute în Bucureşti, Iaşi, Satu Mare, Cluj, Harghita, Neamţ, potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii. Spre exemplu, la categoria 12 -14 ani, numărul cel mai mare de vaccinări a fost înregistrat în Iaşi (peste 3.300 de imunizări cu cele trei doze necesare), în timp ce la categoria peste 24 de ani, cele mai multe imunizări au fost în Bucureşti (peste 3.000 de vaccinări cu cele trei doze).
Unde şi cum se pot face imunizările gratuite
"Vaccinarea tinerelor cu vârste cuprinse între 12 şi 24 de ani se poate realiza şi prin intermediul cabinetelor de ginecologie şi de planificare familială, nu numai în cadrul cabinetelor şcolare şi ale medicilor de familie. Femeile cu vârsta peste 24 de ani se pot vaccina gratuit în cadrul cabinetelor ginecologice şi de planificare familială, dar numai la recomandarea ginecologului", potrivit Oanei Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătaţii.
Dacă au solicitări de la tinere, medicii trebuie să ceară de la direcţiile de sănătate publică dozele de vaccinuri.
În şcoli, data la care se face vaccinarea trebuie anunţată cu câteva zile înainte, iar copiii trebuie să le spună părinţilor. Fetele sunt consultate de un medic, iar ulterior administrării injecţiei trebuie supravegheate 15 minute.
România este pe primul loc în Europa ca număr de decese cauzate de cancerul de col uterin: în fiecare zi cinci femei mor, iar alte opt sunt diagnosticate cu această boală.
Citiți și: Vaccinul anti-cancer pentru fete, recomandat şi băieţilor începând cu 9 aniJumătate dintre bărbaţi sunt pur