Intervenţiile laparoscopice nu se fac cu bisturiul, ci cu ajutorul unor instrumente lungi şi subţiri introduse prin abdomen, ombilic sau vagin. Nu rămân urme, iar vindecarea este rapidă.
Chirurgia nu înseamnă neapărat ciopărţirea corpului, tăieturi mari, cicatrici inestetice şi vindecare greoaie. Operaţiile pot fi, în prezent, efectuate elegant, prin incizii milimetrice, cu ajutorul unor instrumente speciale.
Nu durează mai mult de 30-90 de minute, iar pacientul iese din spital în maximum 24 de ore, fără dureri. Intervenţiile sunt cu atât mai mult recomandate obezilor, în cazul cărora recuperarea ar fi mult mai grea după o procedură clasică.
Se pot face operaţii laparoscopice în apendicite, în litiaza veziculei biliare (pietre la fiere), multiple afecţiuni ginecologice, hernii inghinale sau ombilicale, tumori sau în tratarea obezităţii.
Instrumentele sunt introduse discret în abdomen
Intervenţiile laparoscopice sunt denumite greşit "operaţii cu laserul". Practic, medicul introduce în abdomenul pacientului o cameră video care permite vizualizarea organelor bolnave, iar operaţia este efectuată cu instrumente lungi şi subţiri, de unică folosinţă.
Acestea sunt introduse prin abdomen cu ajutorul unor dispozitive de 5-10 mm diametru, care străbat muşchii fără să-i secţioneze. Totul se face sub anestezie generală.
"Mişcările sunt urmărite pe monitoare HD care reuşesc să mărească imaginea de până la zece ori. Astfel, se pot identifica şi alte boli care ar putea fi depistate chirurgical doar prin tăieturi foarte mari", explică medicul Bogdan Smeu, specialist în chirurgie generală, laparoscopică şi bariatrică la Delta Hospital, din Bucureşti.
Graţie instrumentelor în miniatură cu care se lucrează, durerile după operaţie sunt mai mici, iar pacientul poate pleca acasă în 24 de ore şi îşi poate relua activităţile obişnuite. De departe,