Cu aproape 20% au crescut livrările combinatelor de îngrăşăminte chimice la nouă luni. Exporturile au fost de 65% din total. Şi pe piaţa internă cerea a crescut faţă de anul trecut, potrivit datelor patronatului Nitrofosfor.
Cifrele sunt oarecum surprinzătoare dacă ţinem seama de faptul că în anii trecuţi, producătorii reclamau periodic preţul exagerat al gazului şi obţineau subvenţionarea acestuia. Mai mult, se ajunsese şi la un fel de schimburi cu autorităţile: dacă nu se livrează gaz ieftin subvenţionat, se închid combinatele şi se fac disponibilizări.
Profit record în criză
O evoluţie surprinzătoare a avut combinatul Azomureş. Profitul net al combinatului a crescut de 2,3 ori în primul semestru, de la 68,8 milioane lei la 163,2 milioane lei, la afaceri cu 76% mai mari, de 967,8 milioane lei.
Grupul elveţian Ameropa Holding se află în negocieri avansate în vederea preluarii controlului firmelor Eurofert şi Azomures Holdings, acţionari majoritari ai Azomureş , care deţin cumulat 75,9% din combinatului chimic din Târgu Mureş. Anunţul potrivit căruia traderul elveţian de îngrăşăminte şi cereale Ameropa Holding ar putea prelua compania, a avut ca rezultat o puternică reacţie la bursă. De exemplu, luni, titlurile Azomureş au urcat în cel mai alert ritm înregistrat vreodată de o acţiune la Bursa de Valori Bucureşti.
Trebuie însă menţionat că în primele şase luni ale anului, liderul pieţei de îngrăşăminte din România, Azomureş a avut cel mai bun semestru din istoria companiei şi a raportat petru această perioadă un profit record de 39 milioane euro, mai mult decât câştigul înregistrat pe tot parcursul anului trecut.
Ajutorul de la stat
„Sunt bine organizaţi, au un sistem bun”, spune consilierul Oliviu Popa de la Nitrofosfor despre evoluţia foarte bună a celor de la Azomureş.
„În ultimii ani, cei de la