\"Autoritățile române trebuie să ia în calcul și scenarii pesimiste și să pregătească măsurile potrivite. Mă refer la posibilitatea de intrare în incapacitate de plată a Greciei sau ieșirea acestei țări din zona euro\", a declarat pentru Capital, Leonard Orban, ministrul afacerilor europene.
Anunțul privind referendumul a stârnit îngrijorări serioase în toate capitalele europene. Îngrijorările sunt legate de un posibil refuz al grecilor de a aplica măsurile convenite recent de liderii europeni.
Orban spune că un asemenea scenariu va avea consecințe serioase nu numai asupra statelor din zona euro, ci și asupra întregii UE, inclusiv România.
În cazul unui răspuns negativ, putem anticipa falimentul mai multor bănci? ”E greu de anticipat care vor fi evoluțiile, dar este clar că ne putem aștepta la influențe negative. Toate deciziile liderilor europeni privind recapitalizarea băncilor au ținut cont de ce se întâmplă în Grecia. De aceea, refuzul de a implementa programul de austeritate va avea influențe și asupra sectorului bancar”,a precizat ministrul afacerilor europene.
Astăzi parlamentul elen a aprobat organizarea referendumului cu privire la pachetul de salvare de 130 de miliarde de euro, care va fi organizat în luna decembrie. ”Nu cred că autoritățile de la Atena mai pot reveni asupra acestei decizii, la cererea liderilor europeni, așa cum s-a vehiculat astăzi. Autoritățile din Grecia trebuie ajutate, dar trebuie avut grijă ca acest ajutor să nu fie considerat un amestec în treburile interne. De aceea, liderii europeni vor avea mari dificultăți în a defini modul în care vor susține Grecia”, a adăugat Leonard Orban.
Referendumul Greciei aprinde Europa
Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, a făcut apel la Grecia să decidă „cât mai curând posibil calea pe care doreşte să meargă”, după anunţul surpriză al premierul elen Ge