După un an şi jumătate, Banca Naţională a României a hotărât ieri să reducă dobânda de politică monetară la minimul-record de 6%, creând astfel premisele ieftinirii creditelor în lei.
Membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) au hotărât ieri să reducă dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, până la minimul-record de 6%. Incertitudinile la nivel european şi presiunile inflaţioniste au constrâns Banca Naţională să menţină dobânda-cheie la nivelul de 6,25% pentru aproape 18 luni.
Reducerea dobânzii vine în contextul în care preţurile de consum au scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, iar inflaţia anuală a coborât la 3,45%, nivelul minim de după 1990, şi a intrat în intervalul ţintit de BNR pentru acest an. Un sondaj realizat de Bloomberg arată că 14 dintre cei 15 economişti intervievaţi se aşteptau ca BNR să menţină nivelul dobânzii-cheie de teama plecării capitalului din ţară (o dobândă mai mică reprezintă un randament mai mic pentru investitorii care-şi plasează resursele în lei).
Românii se mai împrumută doar în valută
Decizia BNR transmite un semnal în piaţă pentru revigorarea creditării şi susţinerea creşterii economice. În condiţiile unei dobânzi-cheie mai mici, creditele în lei s-ar putea ieftini în următoarele luni. „Ajustarea treptată a condiţiilor monetare reale în sens larg este aşteptată a se reflecta în nivelul dobânzilor practicate la creditele acordate de băncile comerciale", se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale.
Tot reprezentanţii BNR notează că „deficitul de cerere agregată persistă, iar revigorarea creditului acordat sectorului privat rămâne modestă". În ultimii aproape doi ani, creditarea a bătut pasul pe loc, iar românii care s-au încumetat să se împrumute au optat pentru finanţările în valută, în s