Pensionarii din ziua de azi fac mai mult sex, sunt mai deştepţi, mai bine informaţi şi se simt mai bine decât cei de acum 30 de ani. Totodată, pensionarii de acum sunt mai pregătiţi să divorţeze şi să-şi refacă viaţa decât erau cei de odinioară. Aceasta este concluzia unui amplu studiu, desfăşurat pe o lungă perioadă de timp, realizat de oamenii de ştiinţă de la University of Gothenburg's Sahlgrenska Academy.
"Rezultatele cercetării arată că începem să discutăm despre un nou concept de bătrâneţe", spune Ingmar Skoog, coordonatorul studiului. Experţii au mai constatat că speranţa de viaţă a crescut la nivel global, iar, potrivit estimărilor, în Europa speranţa de viaţă a persoanelor ar putea ajunge la 100 de ani până la sfârşitul secolului, informează site-ul sciencecodex.com.
Faptul că oamenii trăiesc mai mult ar putea fi una dintre explicaţiile pentru care vârstnicii şi-au schimbat radical obiceiurile în ultimii 30 de ani. Savanţii suedezi au petrecut mai mulţi ani pentru a studia obiceiurile pe care le aveau pensionarii în anii 1970 şi le-au comparat cu tabieturile vârstnicilor din zilele noastre.
Rata căsniciilor a crescut la fel de mult ca şi cea a divorţurilor, în perioada monitorizată. Rezultatele studiului mai arată că pensionarii sunt mult mai activi din punct de vedere sexual, iar ponderea problemelor sexuale, precum impotenţa, a scăzut, în acest interval de timp.
"Persoanele în vârstă ies mai des în oraş decât o făceau în urmă cu 30 de ani. În 1970 pensionarii socializau doar cu vecinii, în timp ce vârstnicii din ziua de azi au prieteni, cu care preferă să iasă în oraş. În acest interval de timp, ponderea bolilor neurologice, precum demenţa, a scăzut, iar acest lucru se datorează interacţiunii dintre persoane. La fel se întâmplă şi în cazul depresiei", a precizat Ingmar Skoog.
Datele cercetării mai arată că numărul bătrânilor c