* Cele 12 vinuri si rachiuri pe care vi le prezentam mai jos pot sa fie leacuri de sanatate extrem de pretioase si sa vindece tot felul de afectiuni. Cu conditia sa le folositi corect *
Vin din flori de leurda
* 2 pumni de flori de leurda
* 1/2 l vin alb sec
Florile aflate in plina perioada de inflorire se spala cu grija si se zvanta intr-un stergar de bucatarie. Dupa care se pun intr-o sticla alba, transparenta, cu gatul larg. Acoperiti florile cu vinul alb, astupati bine sticla si tineti-o sase saptamani intr-un loc cald si insorit. Pentru aerisire, destupati sticla din cand in cand.
Doza: un paharel (de lichior) pe zi, ca aperitiv.
Pentru sanatate: stomac si intestin.
Invatatura: vindecarea incepe atunci cand decidem ca trebuie sa ne ocupam de propria boala.
Rachiu din frunze de leurda
* Frunze de leurda (culese inainte de aparitia mugurilor)
* Rachiu limpede (38-43gr.)
Taiati marunt frunzele spalate si zvantate (intr-o sita) si umpleti cu ele cam o treime dintr-o sticla alba, transparenta, cu gatul larg. Turnati deasupra rachiul si lasati sticla vreme de 6 saptamani intr-un loc insorit si cald, dupa care puteti folosi rachiul.
Doza: de doua ori pe zi, cate 12 picaturi (corespund unei jumatati de lingurita) in putina apa sau ceai.
Pentru sanatate: bun pentru creier, poate preveni calcifierea.
Atentie: Cand culegeti leurda, n-o confundati cu brandusa sau cu frunzele de lacramioara. Fiind otravitoare, acestea nu se mananca in nici un caz si nu se prepara nimic din ele.
Rachiu din bulbi de leurda
* Bulbi de leurda
* Rachiu limpede
Scoateti bulbii de leurda din pamant, la sfarsitul lui noiembrie, dar trebuie sa fiti siguri ca sunt cei potriviti!
Dupa ce i-ati spalat, i-ati curatat si i-ati taiat bucatele, umpleti cu bucatelele o treime d