Europenii nu resimt în niciun fel ieşirea din recesiune. Pentru ei, în ultimii doi ani, nivelul de trai s-a prăbuşit, iar indicele mizeriei sociale a atins un record istoric.
Recesiunea a trecut, austeritatea a rămas, iar mizeria socială atinge cote tot mai ridicate. În contextul măsurilor dure aplicate de guverne în încercarea disperată de a-şi reduce deficitele bugetare, populaţia a fost lovită „în plin". Tăierea salariilor, locurile de muncă pierdute, eliminarea unor beneficii sociale şi majorarea impozitelor şi-au pus amprenta asupra nivelului de trai al europenilor.
Una dintre metodele prin care se poate evalua impactul acestor tăieri asupra populaţiei este aşa-numitul indice al mizeriei sociale - rata şomajului cumulată cu cea a inflaţiei. Criza cu care se confruntă Europa a făcut ca o treime din acest top să fie reprezentat de ţări europene. Statul care are cel mai ridicat indice al mizeriei sociale din Europa este Spania, care se confruntă cu cea mai ridicată rată a şomajului din lumea dezvoltată.
Cel mai ridicat şomaj din lumea dezvoltată
În luna octombrie, rata şomajului a ajuns la 21,5%. Având în vedere şi inflaţia, ajunsă la 3,5%, statul spaniol ocupă astfel locul patru la nivel mondial în ceea ce priveşte mizeria socială (25%), fiind depăşit numai de Vietnam, Africa de Sud şi Venezuela. Următoarea ţară europeană aflată într-o situaţie similară este Lituania, unde rata şomajului de 5% şi inflaţia, situată la 17,2%, dau naştere unui indice al mizeriei sociale situat la 22,2%. Statul ocupă astfel locul şase la nivel mondial.
Mizerie socială în statele dezvoltate
Supraîndatorata Grecie nu putea lipsi din acest top, având în vedere disponibilizările masive de la stat şi problemele cu care se confruntă mediul privat. Rata şomajului a ajuns astfel la 16,2%, iar indicele mizeriei sociale, situat la 19,49%,