Cursul afisat joi de banca centrala a ajuns la 4,3585 lei/euro, foarte aproape de nivelul maxim istoric de anul trecut, cauza principala fiind situatia fragila din Grecia si zona euro. Analistii chestionati de DailyBusiness.ro sunt usor optimisti si nu vad o evolutie dramatica a cursului de schimb, dar considera ca tendinta de depreciere a leului va continua.
Cursul a atins maximul istoric pe 30 iunie 2011, cand BNR a afisat o cotatie de 4,3688 lei/euro.
"Miscarea de astazi nu este una foarte ampla fata de sedintele anterioare. Cursul este determinat in principal de ce se intampla in Grecia, si in general in Europa, si mai putin influentat de ce s-a decis miercui in cadul bancii centrale din Romania", a declarat Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank.
Miercuri, BNR a redus dobanda cheie cu 0,25 puncte, la 6%, insa analistii vad aceasta miscare ca un pas mic, fara impact in piata.
"Teoretic faptul ca Banca Nationala a redus dobanda de politica monetara, poate chiar inainte ca multi participanti la piata sa se astepte, ar putea sugera, pentru o parte dintre acesti participanti, ca banca centrala nu mai e la fel de atenta la curs, dar pe de alta parte am vazut reactia initiala dupa decizie, care a fost una relativ modesta", a spus Muscalu.
"Noi credem in continuare ca banca centrala este atenta la curs, poate mai putin atenta ca in trecut, dar nu ne asteptam ca leul sa se deprecieze foarte puternic in perioada urmatoarea, cu conditia ca lucrurile din Grecia sa nu degenereze", a adaugat economistul ING.
Totodata, economistul Bogdan Glavan spune ca deprecierea leului vine si ca urmare a majorarii dobanzii cheie.
"Cresterea cursului cred ca reflecta pe de-o parte decizia de miercuri a BNR, iar pe de alta parte reflecta climatul de nesiguranta determinat de indecizia privind referendumul din