Referendum în ianuarie?! Foarte bine. Dar să decideţi dacă mai vreţi să faceţi parte din zona euro sau nu. Acesta este mesajul pe care l-a primit premierul grec Giorgios Papandreou de la liderii europeni, cu precădere de la Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel, care au declarat la unison că cele două state nu vor renunţa la moneda euro.
Nici premierul elen nu a negat această stare de fapt. "Va trebui să decidem dacă rămânem în zona euro sau nu", a spus Papandreou miercuri seară, idee întărită de preşedintele francez, care se aşteaptă de la votul din 4 decembrie să afle dacă grecii mai "vor să continue aventura cu noi". Europenii sunt nemulţumiţi de atitudinea Greciei şi acuză lipsa de solidaritate a acestora în strădaniile de combatere a adâncirii crizei economice.
Die Welt: UE trebuie să se întoarcă la cazul Greciei
O privire către originea crizei, Atena, nu dezvăluie nimic bun. Problema de fond, adică incapacitatea de plată a Greciei, a avut nişte perspective de rezolvare, acum nu se mai vede nimic la orizont. Şi ce se va decide în fond la referendum? Va deveni poporul grec propriul administrator de insolvenţă? Sau vor fi votate doar unele măsuri de austeritate? Şi, dacă va fi cazul, va declara Grecia oficial incapacitatea de plată? Toate aceste întrebări îşi vor găsi răspuns în decembrie, dar riscul preponderent este ca marii câştigători să fie demagogii cu sloganul "nu plătim pentru criza voastră". Politica europeană este acum în faţa unei noi provocări. Trebuie să se întoarcă la originea problemei, la Atena şi să renunţe la sintagma globală de salvare a Europei. Pentru că acordul de săptămâna trecută care trebuia să scoată zona euro din belele a pierdut Grecia din vedere, prin lipsa oricărei forme de constrângere la raţiune. Dar chiar şi aşa, Grecia nu are voie să devină regula în UE, ci trebuie să rămână excepţia.
The Guard