Bursa a scăzut miercuri cu 0,4%, pe o lichiditate mai redusă cu o treime, într-o piaţă în care unii investitori au început să marcheze o parte din profitul înregistrat pe acţiunile Azomureş (AZO) în ultimele două zile, astfel că preţul acestor titluri a consemnat o corecţie de 3,6%. Piaţa a avansat uşor în prima jumătate de oră, după care a trecut pe scădere. Deşi o parte din acţiuni au revenit pe creştere uşoară în partea a doua a şedinţei, rulajele au continuat să fie reduse, astfel că brokerii cred că cei mai mulţi investitori au revenit pe poziţii de aşteptare.
"În condiţiile evenimentelor privind criza datoriilor suverane în ultima perioadă, trecerea în modulul «aşteptare» este o opţiune de înţeles pentru cei mai mulţi investitori, pentru că este firească tentaţia de a aştepta în vederea unor achiziţii mai ieftine peste un timp relativ scurt, judecată care este încurajată de volatilitatea ridicată a pieţelor", a declarat Mihai Iulian Căruntu, şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR.
El a arătat că piaţa locală va continua să urmeze linia burselor externe, dar că în raport cu alte pieţe din regiune traiectoria ar trebui să fie mai amplă.
"Motivul simplu este că emitenţii importanţi din România sunt în prezent mai ieftini şi au o îndatorare mai scăzută, iar România sub umbrela acordului cu FMI şi-a îmbunătăţit profilul de risc în ultimul an. Din păcate, inconvenientul unei burse mici precum BVB este că atunci când pieţele de acţiuni îşi revin, o recuperare pe volume ridicate se va face simţită mai târziu la Bucureşti pentru că investitorii vor marca mai întâi oportunităţile de pe pieţele mai lichide", a afirmat brokerul.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,43%. "Cred că acţiunile FP, Petrom şi Transgaz sunt cele mai bune recomandări din zona compan