UPDATE 08.51 Papandreou se confruntă cu o criză politică în Grecia şi o opoziţie puternică a cetăţenilor faţă de măsurile de austeritate şi abandonarea suveranităţii naţionale, legate de ajutorul financiar european. El a fost convocat la Cannes de liderii zonei euro, care se tem că organizarea unui referendum în Grecia ar putea pune în pericol întreaga zonă euro.
La finalul întrevederii, Georges Papandreou a confirmat că miza referendumului este apartenenţa ţării sale la zona euro. El nu a precizat însă cum va fi formulată întrebarea la referendum.
Anterior, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a avertizat că europenii şi FMI nu pot acorda "nici un cent" Greciei până când nu va adopta întregul plan anticriză european şi până nu va fi înlăturată "orice îndoială privind rezultatul referendumului".
În comunicatul său, ministrul grec de Finanţe a subliniat importanţa de a putea dispune de aceste fonduri "fără întârziere".
Conform mai multor surse, vistieria statului grec va fi goală până în decembrie.
Un vot de încredere în Parlamentul grec, cerut de Papandreou privind acordul european pentru ştergerea parţială a datoriei, este prevăzut vineri.
Înaintea declaraţiei lui Venizelos, un membru influent al Pasok, premierul putea spera, din punct de vedere matematic, că va câştiga votul de încredere, în pofida majorităţii fragile de care dispune partidul socialist în Parlament (152 de mandate din totalul de 300).
Ministrul grec de Finanţe, Evangelos Venizelos, s-a declarat joi împotriva unui referendum privind euro, apreciind că apartenenţa Greciei la euro este "o realizare istorică a poporului grec, care nu poate fi pusă în discuţie", relatează AFP.
"Locul poporului grec în euro este o realizare istorică a poporului grec, care nu poate fi pusă în discuţie. Acest lucru nu poate depinde de un referendum", a declarat Venizelos, într