Lipsa cererii din economie şi creditarea slabă au convins până la urmă BNR să taie dobânda după 18 luni de pauză.
BNR s-a hotărât ieri să reducă dobânda-cheie la 6% după un an şi jumătate în care a ţinut-o îngheţată la 6,25%, şi dă astfel semnalul unui ciclu de reduceri de dobândă care ar trebui să ajute economia să iasă de sub ameninţarea recesiunii.
Consiliul de administraţie al BNR subliniază că se aşteaptă ca semnalul său să fie preluat în dobânzile practicate de bănci la creditele în lei, mesaj care concordă cu orientarea noilor reguli de creditare care vizează temperarea creditului în euro. De asemenea, BNR îndeamnă băncile să stimuleze economisirea prin dobânzi "adecvate" pentru a reduce "dependenţa economiei naţionale faţă de finanţările externe".
În ultimele 18 luni antreprenorii au tot aşteptat de la BNR semnale de încurajare a creditării, cu atât mai mult când problemele din zona euro s-au agravat.
"Probabil BNR a vrut să dea un imbold, o direcţie, dar este aceeaşi nehotărâre. Este un imbold şi nu este. Nu răspunzi la o scădere a inflaţiei cu peste trei puncte printr-o diminuare a dobânzii cu 0,25%. Ce a făcut BNR nu va avea o influenţă în piaţă. BNR nu a avut niciodată o atitudine antreprenorială", comentează Dan Şucu, şeful Mobexpert.
Analiştii băncilor, mulţi surprinşi de decizia BNR, cred că reducerea dobânzii cu numai un sfert de punct are mai mult un rol de semnal, fiind important ca relaxarea să continue pentru a ajunge şi în dobânzile la credite. De fapt, creditele de retail în lei s-au scumpit în septembrie cu aproape jumătate de punct.
Lipsa cererii din economie şi creditarea slabă au convins până la urmă BNR să taie dobânda după 18 luni de pauză.
BNR s-a hotărât ieri să reducă dobânda-cheie la 6% după un an şi jumătate în care a ţinut-o îngheţată la 6,25%, şi dă astfel semn