Guvernul elen a aprobat decizia premierului de a convoca un referendum naţional pe tema acceptării celui de-al doilea pachet de bail-out Tot mai multe voci spun că referendumul va avea ca rezultat ieşirea Greciei din zona euro O emisiune de obligaţiuni a FESF a fost amânată din cauza deciziei Greciei n Merkel şi Sarkozy l-au convocat pe premierul elen pentru discuţii.
Summitului G20 care debutează astăzi şi se va încheia mâine va fi dominat de evenimentele din Grecia, o ţară cu grave probleme financiare care nici măcar nu face parte din acest grup şi în care guvernul riscă să se prăbuşească după ce planurile premierului George Papandreou privind referendumul au stârnit reacţii de furie şi de revoltă în propriul partid, scrie presa străină.
Premierul elen nu a consultat sau informat alţi lideri europeni şi nici pe colegii de cabinet, inclusiv pe ministrul de finanţe, înainte de a propune referendumul, care nu va avea loc probabil înainte de ianuarie, scrie The Wall Street Journal. Premierul a calculat că referendumul îi va permite reactualizarea dilemei Greciei, anume dacă vrea să continue să facă parte din elita europeană, zona euro.
Un vot nefavorabil pachetului de bailout ar tăia finanţarea internaţională primită de statul elen, ceea ce va scufunda Grecia în faliment şi produce un colaps financiar de amploare care ar putea rupe zona euro, notează publicaţia americană.
Revolta din cabinetul lui Papandreou l-a lăsat pe premier cu un sprijin la limită în Parlament pentru a supravieţui în funcţie, dar probabil prea puţin pentru a lansa plebiscitul. Potrivit legii elene, parlamentul trebuie să aprobe propunerile de referendum.
Miercuri, un purtător de cuvânt al cabinetului a anunţat că guvernul şi-a exprimat sprijinul unanim pentru planul de referendum. "Am intrat într-o nouă fază, cu îndoieli mai mari privind capa