Lumea "cealaltă" nu diferă chiar aşa mult de aceasta: locurile bune se dau tot pe sub mână, bogătanii se mută tot la "vile" de neam prost, iar sărăntocii stau tot înghesuiţi ca-n tramvai.
Ca să pună capăt dezordinii, Administraţia Domeniului Public vrea să impună un regulament menit să elimine specula cu locuri de veci şi să dea o imagine mai decentă Cimitirului Municipal. În fond, cel mai populat cartier al oraşului...
Vând loc de veci...
La fel ca oraşul, cimitirul are propria piaţă imobiliară. Deşi orădenii au sărăcit, afacerea funcţionează pentru că locurile de veci bine amplasate sunt tot mai puţine. Conform anunţurilor de mica publicitate, preţul unui loc de înmormântare dublu, care oficial costă 260 lei, începe de la 3.500 lei, dar poate ajunge şi la 3.500 euro! Asta fiindcă, la fel ca la case, una e să cumperi un loc înconjurat cu o centură de beton la margine de parcelă, şi cu totul alta să concesionezi un cavou lângă capela Haşaş, la un loc cu "lumea bună"! "Vânzătorii sunt fie persoane care renunţă la amplasamente, fie meşteri care au concesionat locuri din timp ca să le amenajeze şi să le vândă în profit", spune Otto Pasztay (foto), administratorul Cimitirului.
Cum parcelele disponibile mai ajung pentru doar doi ani, pentru a nu ajunge în situaţia ca ele să fie luate de speculanţi în vederea unei vânzări ulterioare, conducerea ADP, în administrarea căreia se află cimitirul, a sistat încă de anul trecut concesionarea anticipată a locurilor de înmormântare. Acum, locurile se dau numai la rând, pe cum se umple parcela. "Ca să nu apară probleme, concesionarea anticipată va fi reluată abia peste un an, după ce cimitirul se va extinde cu încă 7 hectare", spune Pasztai. În prezent APD pregăteşte licitaţia pentru desecarea şi amenajarea terenului, astfel ca lucrările să înceapă la primăvară.
Cimitir cu licitaţie!
După extindere,