Sistemul bancar din România este în echilibru datorită măsurilor luate de BNR, calităţii managementului, lipsei operaţiunilor toxice şi a acţionarilor care cred că piaţa locală încă reprezintă o oportunitatede dezvoltare, apreciază preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.
"Sistemul bancar din România este într-o stare de echilibru datorită măsurilor luate de BNR, care uneori au fost nepopulare între bancheri, datorită calităţii managementului, lipsei operaţiunilor toxice şi a acţionarilor care au văzut în piaţa din România posibilităţi de dezvoltare după trecerea crizei. (...) Ştim că aceasta nu este ultima şi nici prima criză. Vor mai fi. Ceea ce nu ştim este când se va termina aceasta", a afirmat Gheţea, care este şi preşedintele CEC Bank, în cadrul "SWIFT Business Forum Romania", organizat la Bucureşti.
Printre măsurile luate de BNR, el a enumerat menţinerea rezervelor minime obligatorii la un nivel ridicat, precum şi unele măsuri de restricţionare a creditării în valută, dar şi acordul semnat în urmă cu doi ani la Viena de băncile străine care activează în sistemul bancar din România că nu îşi vor reduce expunerea pe piaţa locală.
"De-a lungul acestei perioade s-au produs diferite fluctuaţii în zonă, însă sistemul bancar din România nu a avut probleme. BNR a venit cu măsuri pentru a preveni astfel de probleme", a adăugat Gheţea, citat de Mediafax.
El a amintit că BNR a ridicat nivelul minim al indicatorului de solvabilitate de la 8% la 10%, ceea ce a impus unele majorări de capital la o serie de bănci din România.
Sistemul bancar din România este în echilibru datorită măsurilor luate de BNR, calităţii managementului, lipsei operaţiunilor toxice şi a acţionarilor care cred că piaţa locală încă reprezintă o oportunitatede dezvoltare, apreciază preşedintele Asociaţiei Române a Băncil