Sondajele arată un sprijin tot mai scăzut pentru zona euro. Criza datoriilor a crescut neîncrederea cetăţenilor în autorităţile europene.
38% dintre germani cred că situaţia în Germania nu s-ar îmbunătăţi dacă ar ieşi din zona euro, în timp ce 36% sunt de părere că le-ar fi mai bine fără moneda unică, potrivit unui sondaj realizat de Harris Interactive pentru „Financial Times". Faţă de precedentul sondaj, realizat în februarie, sprijinul pentru zona euro este în scădere.
În Spania, unde socialiştii au puţine şanse să câştige alegerile anticipate care vor avea loc la 20 noiembrie, 66% îşi fac griji asupra impactului problemelor din zona euro asupra stării economiei, în timp ce 46% au tot mai multe temeri vizavi de efectele monedei unice asupra vieţii de zi cu zi. În Franţa şi Italia, peste jumătate dintre cei chestionaţi consideră că euro are un impact negativ asupra vieţii lor.
Faţă de februarie, rata nemulţumilor a crescut în toate ţările, dar locuitorii a trei dintre principalele economii din zona euro, Franţa, Italia şi Spania, cred că le-ar fi şi mai rău dacă ar părăsi zona euro.
În Marea Britanie, opoziţia faţă de intrarea în zona euro a crescut de la 69% în februarie la 76% în octombrie. Pe de altă parte, 41% dintre britanici consideră că influenţa Marii Britanii în Uniunea Europeană este „prea mică".