Norii instabilităţii din Grecia umbresc summitul G20, iar în capitala Uniunii Europene domneşte îngrijorarea privind soarta eurozonei.
Acum o săptămână, cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, ieşeau încrezători, la patru dimineaţa, din Consiliul European, după discuţii care duraseră peste zece ore. Însă chiar înainte de începerea reuniunii liderilor G20, decizia de a organiza un referendum în Grecia a bulversat totul. Lideri politici şi analişti din Bruxelles, privesc cu îngrijorare atât spre ceea ce se întâmplă pe Riviera franceză cât şi sub Acropole.
„Vreau să fac un apel sincer şi de extremă urgenţă pentru unitate naţională şi politică în Grecia", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, înainte de întâlnirea crucială a liderilor G20 de la Cannes, care l-a convocat de urgenţă pentru joi (3 noiembrie) şi pe premierul grec George Papandreou. „Fără acordul Greciei privind programul UE / FMI, condiţiile pentru cetăţenii greci ar deveni mult mai dureroase, în special pentru cei mai vulnerabili. Consecinţele ar fi inimaginabile. Dacă acest sprijin pentru acord a fost important ieri, astăzi este absolut crucial", a adăugat Barroso.
„Guvernul să decidă, nu poporul"
Preşedintele grupului liberalilor din Parlamentul European (ALDE) consideră că grecii nu mai au timp de reflecţie. „Soluţia pentru Grecia nu este organizarea unui referendum sau alegeri anticipate. Casa arde în flăcări, iar focul este foarte mare. Acum nu este momentul pentru a medita cu privire la cine ar trebui să fie pompierul care să stingă focul sau dacă să se folosească furtunuri cu presiune mare sau scări de incendiu. Nu, incediul trebuie stins acum", a spus liderul ALDE, Guy Verhofstadt.
Prins în mijlocul revoltelor populare din ultimele luni, Papandreou a vrut să câştige simpatia poporului prin