Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, după discuţia cu "troica" formată din FMI, BM şi CE, că deficitul bugetar va fi construit pe 1,9% din PIB, cu marjă de până la 2,5% pe cash, ceea ce înseamnnă 3% pe ESA.
El a precizat că se menţine o estimare prudentă de creştere economică.
Băsescu a spus că deficitul va fi construit pe 1,9% din PIB, cu marjă de până la 2,5% "pe cash", ceea ce înseamnă 3% pe ESA.
Afirmaţia preşedintelui confirmă ştirea MEDIAFAX potrivit căreia Guvernul şi FMI au discutat pentru anul viitor despre o ţintă de deficit bugetar între 1,9% şi 2,1% din PIB, nivel care să poată fi majorat în semestrul II până la maxim 2,5% dacă firmele de stat vor fi restructurate, astfel încât deficitul final incluzând pierderile acestor companii să nu depăşească 3%.
Deficitul bugetar de 1,9%-2,1% din PIB este calculat în termeni cash.
Ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor este de 3% în sistemul european de calcul ESA 95 (care include şi pierderile companiilor de stat - n.r.), iar un deficit de 1,9% în termeni cash echivalează cu 2,3-2,4% din PIB în sistem ESA.
"Proiectul de buget pentru anul viitor va fi construit pe o creştere economică în jurul a 2%. Pentru deficitul bugetar sunt încă discuţii, dar cifrele sunt cuprinse la acest moment între 1,9% şi 2,1% din PIB, cu menţiunea că în semestrul II al anului viitor, pe fondul unei evoluţii economice încurajatoare şi dacă restructurarea companiilor de stat va conduce la diminuarea pierderilor, deficitul bugetar să poată fi majorat până la maximum 2,5%, astfel încât incluzând şi pierderile acestor companii să nu depăşească limita de 3% din PIB", au arătat sursele.
Reducerea deficitului bugetar la sub 3% anul viitor, incluzând şi pierderile unor companii de stat, este asumată de Guvern în acordul cu FMI şi Uniunea Europeană, fiind şi o condiţie de închidere a procedurii d