Dubioasele raporturi dintre Uniunea Europeană şi democraţie trebuie să fi avut rolul lor în anunţul de ieri al iminentei demisii a premierului grec Giorgios Papandreou, o demisie infirmată net, ulterior, într-o ştire difuzată de televiziunea publică elenă.
Şi tot aşa, anunţul că Papandreou s-a declarat dispus să retragă proiectul de Referendum (care idee a rămas un fel de a arăta pisica, în caz că e nevoie).
Că Uniunea Europeană nu (mai) duce grija democraţiei, este evidenţiat clar de reacţia ostilă a cvasitotalităţii oficialilor europeni la ideea Referendumului lansată de Papandreou, prin care acesta anunţase că măsurile de austeritate extrem de dure, care condiţionează ajutorul de 130 de miliarde de euro, din partea UE, vor trebui să fie acceptate prin vot de poporul grec.
Toată lumea a fost revoltată de anunţul Referendumului, interpretându-l drept şantaj şi joc viclean şi cinic (inclusiv subsemnatul), dar iată opinia unui cititor al ziarului BURSA, postată alaltăieri, între comentariile de pe site-ul nostru:
...................................
* 5. Lecţia grecească
(mesaj trimis de Tudor Vasiliu în data de 02.11.2011, ora 09:11)
E greu să strecori în acest cor pătimaş propria melodie dar o să încerc:
1. Grecii au inventat democraţia.
2. Referendumul, în ţările civilizate, e principala manifestare a democraţiei.
3. Nici un politician cu capul pe umeri nu ia "măsuri de austeritate" fără asentimentul unei majorităţi simple a celor vizaţi de aceste "măsuri".
4. Costurile mişeleşti ale împrumuturilor acordate Greciei nu se practică într-o "familie", ca cea invocată de Sarkozy.
Pe scurt, asistăm la o lecţie de democraţie şi de economie pe care grecii ne-o oferă cu directeţe, nu cu perfidie.
.......................................
Am controlat în dicţionarul limbii române dacă există