Costurile împrumuturilor în moneda naţională vor rămâne, cel mai probabil, nemodificate, ca urmare a deciziei BNR de a diminua rata dobânzii cheie. Sursa: ARHIVA EVZ
În ultimele două zile banca centrală a luat două decizii importante în privinţa creditării: cea privind noile condiţii de împrumut pentru persoanele fizice şi scăderea dobânzii cheie, cu 0,25 puncte procentuale, până la 6%, care influenţează, în mod normal, dobânzile la depozitele şi creditele în lei.
Cum ar putea evolua costul creditării în perioada următoare? În opinia analistului financiar Florin Cîţu, scăderea dobânzii cheie la lei nu se va reflecta în costul creditelor.
"Ar fi fost nevoie de o diminuare cu circa un punct procentual, pentru a vedea un impact asupra dobânzilor la credite. Scăderea cu un punct se transmite, de regulă, într-o pondere de 70% în dobânzile creditelor. Efectul scăderii cu 0,25 puncte procentuale va fi, însă, insesizabil", a mai spus Cîţu.
În ultimul timp, băncile din Europa de Est nu au umblat la dobânzile cheie, în ciuda faptului că economia dă semne de scădere, deoarece ar fi încurajat deprecierea monedelor. La randamente mai mici, investitorii, care sunt oricum tentaţi să îşi retragă plasamentele din activele pieţelor emergente, ar grăbi mutarea de capitaluri. "Am putea să vedem o depreciere a leului ca urmare a măsurii BNR", a spus Cîţu.
Potrivit lui Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), cel mai important efect al deciziei va fi impactul pe curs. "În primul rând, va scădea apetitul capitalului speculativ să facă presiuni asupra monedei naţionale şi a cursului de schimb", a spus Ionescu, citat de Agerpres.
"Deocamdată, nu există cerere de credite"
În urmă cu câteva zile, Banca Naţională (BNR) a publicat şi forma f