Mai bine tanar, bogat si sanatos, decat batran, sarac si bolnav sau, altfel spus, n-ar fi rau sa fie bine. Cam asa suna cele 10 propuneri facute de USL pentru intocmirea bugetului pe 2012.
Primele 5 masuri sunt de relansare economica: reducerea CAS, reducerea TVA, introducerea unei scheme speciale de TVA pentru agricultura, indexarea pensiilor cu rata inflatiei + 50% din cresterea salariului mediu pe economie, mentinerea cotei de cofinantare de la buget pentru proiectele derulate cu fonduri europene.
Sigur ca fiecare dintre ele, luata distinct, este salutara si de dorit. Reducerea fiscalitatii in general, chiar a cotei unice, cat timp suntem inconjurati de tari care nu numai ca au adoptat cota unica, ci au stabilit-o si la un procent mai mic decat noi, ar ajuta angajatorii si ar stimula consumul. Reducerea TVA a fost una dintre cele mai mari nenorociri din ultimii ani si a intarziat cu aproximativ un an iesirea din recesiune, dupa cum spun specialistii BNR. Sigur ca ar fi bine ca pensiile sa creasca, cat mai mult cu putinta, dar deja bugetul asigurarilor sociale este intr-un deficit anual de 3,6 miliarde de euro.
Jeffrey Franks a avertizat deja: ne indreptam spre o noua furtuna si suntem doar cu putin mai pregatiti decat in urma cu doi ani. Parte din datoria publica ajunge la scadenta si trebuie rambursata. Deocamdata nu exista excedent bugetar si nici nu putem miza pe o crestere economica spectaculoasa, asa ca datoria va fi rostogolita prin noi imprumuturi. Finantarea minima de care are nevoia Romania anul viitor, vreo 15 miliarde de euro, va fi insa tot mai greu de gasit si banii tot mai scumpi, caci bancile fripte cu Grecia vor sufla si in iaurt.
In aceste conditii, Romania nu-si poate permite un deficit mai mare de 3%. Cum sa-l obtii daca iei in bloc masurile propuse de Opozitie si care, inevitabil, in prima faza vo