Preşedintele Traian Băsescu a spus, la reuniunea Comisiei de monitorizarea progreselor facute de Romania in domeniul justitiei, ca magistratii ar trebui să aibă grijă să respecte echilibrul puterilor in stat.
"Atentie si la pusul de directori generali la sefi de inspectori de politie. Aşteptăm ca magistraţii să ne spuna pe cine punem la SRI si poate maine-poimaine vom stabili că prin hotărâri judecătoreşti cine este presedinte", a spus ironic şeful statului.
- Atentie la echilibrul dintre puteri. Trebuie sa existe autocontrolul justiţiei.
- Eu spun ca daca acum am aplica hotarârile judecatoresti de plata salariilor, România ar intra într-un derapaj macroeconomic urias. Are o responsabilitate justitia pentru asta? Este o întrebare retorică. Cred că cuvântul de ordine este pe de-o parte echilibrul, pe de altă parte credibilitatea.
- Cum se poate pune justitia in situatii atat de delicate pentru ca nimeni nu are acesti bani. De unde scoate Romania, o tara care se imprumută, 9 miliarde de lei maine pentru a respecta hotararile judecatoresti? De unde scoate guvernul 9 miliarde ca sa-si arate respectul pentru hotarariel justitiei. Poate indicati si sursa. Cine afecteaza bugetul de stat, indică sursa, iar corect ar fi ca magistratii, cand dau hotarari, nu ma refer la un om nedreptatit, ci la cele care vizeaza categorii sociale, să ne spună si sursa de finanţare.
- Legile, fie că sunt asumate de Executiv sau sunt trecute prin Parlament, după ce au primit şi girul Curţii Constituţionale, sunt legi şi pentru judecători. Judecătorii trebuie să le aplice. Daca am pune in aplicare hotararile judecatoresti, Romania ar fi astazi intr-o situatie extrem de dificila.
- Se intampla lucruri in neregula care vizeaza echilibrul puterilor in stat.
- Va asigur ca vom avea resurse pentru implementarea noilor coduri.
- Se amana procese pentru o ni