* sancţiunea poate fi de la 200 la 400 lei pe hectar * oficial, în judeţul Brăila ar face obiectul acestei legi aproape 250 hectare, neoficial însă, suprafaţă lăsată de izbelişte în ultimul an depăşeşte 7.000 ha *
Proprietarii de terenuri agricole sunt pasibili de amenzi dacă se va constata că nu îşi lucrează pământul. Prevederea apare într-un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Agriculturii, trimis Guvernului spre aprobare.
Situaţii de acest gen sunt întâlnite în special la proprietarii de suprafeţe mici de teren şi care în mod clar nu-l mai pot lucra. Problema este că mulţi dintre ei, deşi sunt conştienţi că fizic sau financiar nu mai pot face faţă muncilor agricole, nici nu vor să arendeze terenul, nici să-l vândă, pentru a-l reintroduce în circuitul productiv, creând astfel o serie de prejudicii proprietarilor din vecinătatea lor. De aceea, aceste prevederi sunt îmbrăţişate de specialiştii agricoli brăileni, care susţin ideea constrângerii proprietarilor ce nu-şi lucrează pământul ca măcar să-l dea în arendă. De exemplu, conducerea Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Brăila salută măsura propusă de şefii ierarhici de la ministerul de resort. "Aplicarea unui asemenea act normativ este binevenită pentru că, în primul rând, ar conduce la comasarea suprafeţelor agricole. În mod fericit, la Brăila, suprafeţele nu sunt foarte fărâmiţate, fiecare comună având unul sau doi producători agricoli care au concentrat terenurile agricole în ferme. În afară de comasare, un alt efect benefic al aplicării proiectului de act normativ ar fi şi acela al eliminării focarelor de îmburuienare, aşa cum devin majoritatea terenurilor lăsate nelucrate de către proprietari", ne-a declarat directorul executiv al Direcţiei Agricole Brăila, Traian Cişmaş.
Aşa cum se arată în motivarea proiectului legislativ al Ministerului Agriculturii, "în