Bănci mari precum BNP Paribas şi ING renunţă la deţineri de obligaţiuni suverane din zona euro de ordinul miliardelor de euro, pentru a limita expunerea la ţările vulnerabile financiar din regiune, iar numărul instituţiilor de credit care vor face acest lucru va creşte, transmite Reuters. "Valoarea de piaţă a datoriilor ţărilor aflate în centrul atenţiei este probabil să scadă în continuare, în condiţiile în care băncile vând obligaţiuni suverane", a avertizat miercuri Charles Dallara, director general al Institutului pentru Finanţe Internaţionale (IFI), citat de Mediafax.
BNP Paribas, cea mai mare bancă franceză şi cel mai mare deţinător privat străin de obligaţiuni guvernamentale elene, a revizuit în scădere activele cu 2,6 miliarde de euro, cea mai mare parte, de 2,3 miliarde de euro, ca urmare a reducerii la 40% a valorii deţinerii de datorii ale Greciei.
Guvernul francez a cerut BNP să nu vândă obligaţiuni elene, după ce problemele Greciei s-au agravat din vară, pentru a preveni destabilizarea zonei euro, a declarat o sursă bancară.
BNP a pierdut alte 362 de milioane de euro în trimestrul al treilea prin vânzarea unor obligaţiuni ale unor state, de 25 de miliarde de euro, aproape un sfert din totalul deţinerilor.
Portofoliul de obligaţiuni ale statului italian a fost redus cu 8,2 miliarde de euro, la 12,6 miliarde de euro, în numai patru luni.
Vânzările nu se rezumă la obligaţiunile statelor considerate vulnerabile la criză.
Banca franceză a vândut obligaţiuni suverane spaniole de 2,2 miliarde de euro, păstrând titluri de 500.000 milioane euro, şi a redus deţinerile de obligaţiuni franceze cu 1 miliard de euro, la 13,8 miliarde de euro.
Portofoliul de obligaţiuni ale Germaniei a scăzut cu 1,4 miliarde de euro, la 2,5 miliarde de euro.
ING aplică o strategie similară şi a anunţat ieri că a micşorat în decurs de patr