Proiectul „Tradiţie şi alimentaţie ecologică” prin care elevii vor învăţa să mănânce sănătos este derulat de Cooperativa Agricolă Coşul Ţărăneasc, Asociaţia Nişte Ţărani şi Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni, iar prima şcoală implicată este Liceul „Eugen Pora”.
Copiii din grădiniţe şi elevii din şcolile clujene vor învăţa ce gust trebuie să aibă mâncarea adevărată cu ajutorul unui proiect menit să îi educe pe copii să consume doar alimente sănătoase, dar şi să respecte tradiţiile româneşti.
Prima şcoală care s-a înscris în acest proiect este Liceul Teoretic „Eugen Pora” din Cluj-Napoca. „Prima şcoală care a răspuns campaniei noastre este Liceul «Eugen Pora» unde vom începe de săptămâna viitoare degustările de alimente ecologice, sănătoase. Aşteptăm ca şi şcolile generale şi grădiniţele să ni se adreseze pentru acest proiect, dar sigur că şi noi vom merge înspre ei cu propunerea”, a explicat Avram Fiţiu, preşedintele Cooperativei Coşul Ţărănesc.
Degustare însoţită de povestea alimentelor
Primul pas în educarea copiiilor spre o alimentaţie sănătoasă este realizarea unor degustări săptămânale, iar cel dintâi produs care va fi prezentat elevilor este pâinea ecologică. „Vom continua cu brânza, ouăle şi rând pe rând toate produsele vor fi prezentate copiiilor sub forma unor poveşti, cum ar fi povestea pâinii ecologice, a ouălor sau a găinilor fericite de la o fermă”, a mai spus Avram Fiţiu.
O masă ecologică, o dată pe săptămână
Organizatorii proiectului intenţionează să le ofere elevilor şi câte o masă pe săptămână formată din alimente sănătoase, după modelul şcolilor din străinătate. „Trebuie să învăţăm să mâncăm sănătos, simplu, după sezon, aşa cum fac ţăranii. Eu sunt dispus să fac mâncare la 1-2 şcoli care au bucătărie şi sală de mese şi apoi, încet, să formăm specialişti care să gătească ei p