Prim-ministrul grec George Papandreou renunță la ideea de referendum, au declarat surse din Atena pentru mai multe agenții de știri, inclusiv BBC și Bloomberg. Papandreou declară că "importanța acordului vital al liderilor zonei euro devine din ce în ce mai evidentă".
Anunțând luni (31 decembrie) că vrea să organizeze un referendum privind împrumutul internațional de care economia Greciei are nevoie pentru a supraviețui, premierul grec George Papandreou a aruncat în aer acordul liderilor din zona euro convenit la summitul european din 26 octombrie, în miezul căruia se afla soluția necesară reducerii datoriei grecești și pe care aceștia aveau de gând să-l prezinte la summitul G20.
Liderii europeni, reacționând la anunțul lui Papandreou, au amenințat că nu îi vor a acorda Atenei tranșa de 8 miliarde de euro promisă dacă nu va implementa măsurile convenite la summit, sumă vitală pentru ca Grecia să nu dea faliment în următoarea lună. Papandreou a declarat că nu înțelege de ce aceasta era o surpriză pentru partenerii Greciei. "De ce anunțul unui referendum i-ar fi luat prin surprindere? Nu înțeleg. Am fost eu surprins că ei s-au declarat surprinși," a spus Papandreou în timpul ședinței cabinetului convocată de urgență astăzi.
Oficiali apropiați prim-ministrului Papandreou au declarat pentru Associated Press că acesta a renunțat în cursul zilei de astăzi (3 noiembrie) la ideea organizării unui referendum, relatează agenția de știri financiare Bloomberg. "Cooperarea ar însemna că niciun referendum nu este necesar", a spus Papandreou, conform Bloomberg. Aceeași agenție scrie că premierul grec a declarat că "oricum nu intenționa să întrebe cetățenii dacă vor să rămână în zona euro" la referendumul anunțat pentru decembrie sau ianuarie anul acesta, deși cancelarul german Angela Merkel, dar și majoritatea analiștilor politici au spus că, dacă va avea loc, va f